Allmänt

Tygerna vi har här på Bäddsofflagret är av högsta kvalitet och godkända för att användas hemma samt i offentlig miljö. Det finns en hel rad saker man kan ha i åtanke när det gäller att välja ut de tyget man vill ha då det kan vara svårt med allt man ska tänka på. Därför guidar vi dig igenom här de som är viktigast att kunna innan man väljer ett tyg. För vissa kan slitstyrkan vara de primära, för andra kan ljusäkthet vara det viktigaste etc. På alla tyger kan man läsa om de tre viktigaste aspekterna som är martindale, ljusäkthet och pilling för att få de tyget som är mest exceptionellt för just dig.

Martindale

Är slitstyrkan på ett tyg. Dvs ett mått på hur slitstarkt tyget är. Martindale anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurrats mot tyget när de har tillverkats. För hemmabruk rekommenderas ett martindale på minst 20.000. Vi har tyger över 100.000 i vårt sortiment. Man ska ha i åtanke att en soffa som kläs om utsätts för mer slitage även om soffan står i offentliga miljöer eller om man har husdjur. Då rekommenderar vi ett högre martindale värde på minst 30.000. Man ska ha med sig att de kläder man har på sig kan påverka hur tyget slits. Exempelvis kan Jeans ge torrfällningar och metallnitar kan ge revor och skador.

Ljusäkthet

Det är ett mått på hur tåliga tygerna är mot solljus dvs hur stor chans de är att tyget bleks. De mäts på en skala från 1-8. Där ett är lägst, dvs stor risk att tyget bleks. De flesta tygerna ligger mellan 5-7. Köper man en soffa är det viktigt att man ej ställer sin soffa i solljus under långa perioder då det är risk att alla tyger bleks även med hög ljusäkthet. Därför bör möbler skyddas mot direkt solljus.

Pilling

Det är ett värde från 1-5 som anger hur stor tendens de är att tyget börjar att bilda noppar. Ett är hög tendens till noppar medan fem är att föredra då det inte har någon tendens att de noppar alls. Därför är det bra att ha koll på vilket material tyget är av. Ull är ett material som börjar att noppa tidigare än andra material över tid. Detta ska man ha med sig om man köper en soffa och man har valt ett tyget med exempelvis materialet ull.

Skötselråd

De flesta tygerna tvättas med skumtvätt, alternativt ljummet vatten och diskmedel. Vissa tyger går även att vatten tvätta i 40grader. Detta står oftast bak på tygerna, därför ska man alltid ha koll när man köper tyger vad de är för slags tvätt så man ej förstör din möbel. Detta står ofta bak på tygerna, om man är osäker ska man fråga kunnig personal. Undvik nedan:

  • Undvik placera soffan direkt i solljus.
  • Undvik att placera soffan för nära element.
  • Undvik att placera soffan direkt mot väggen.

Om ovan undvikelser inte följs faller detta inte inom ramen för reklamation eller garanti.

Lite kort info vid val av material av tyger:

Ull

Ull är slitstark, miljövänligt, bekvämt m.m., däremot har tyget en högre sannolikhet att bilda noppar dvs ett lågt pilling. Därför är det viktigt att välja ett ulltyg med så högt pillingvärde som möjligt om detta är något man vill undvika, men risken finns alltid vid val av detta material. Man ska också komma ihåg att de ej kan maskintvättas.

Bomull

Fördelarna med bomull är precis som ull är att de är slitstarkt och bekvämt. Fast kan i de flesta fall maskintvättas som ej går med ull.
Det man ska ha i åtanke är att detta tyg allt som oftast har en låg ljusäkthet dvs större chans att de bleks. Så väljer man ett bomulls tyg ska man ha koll på skalan som finns vid ljusäkthet.

Polyester

Polyester är absolut de vanligaste materialet på tyger för de finns inte så mycket nackdelar med detta tyget förutom att de kan allt som oftast bli lite varmare än andra material.
Om man kollar på de viktigaste aspekterna dvs pilling, ljusäkthet och martindale och man väljer ett polyester tyg med hög kvalitet brukar man få ett högt värde av alla tre.

Chenille, sammet och plysch

Detta material är enligt de flesta absolut de snyggaste och exklusiva man kan välja. Däremot måste man veta vad som händer efter ett tag med detta material
En vanlig sak är att luggen på tygerna lägger sig ner efter ett tag. Då kan tyget se slitet ut. Samt att de kan bli tydliga märken från ex fingrarna. Luggen skapar även färgskiftningar beroende på hur ljuset står hemma.

Frågor? Kontakta oss så hjälper vi dig!