Visar alla 8 resultat

Fåtöljer

Fåtöljer är enligt Wikipedia och svenskans ordbok en “förnämligare, bekväm länstol”. En länstol är alltså en stol som har både armstöd och ryggstöd. Med andra ord det vi kallar för en klassisk fåtölj.

Tänk dig, att du kommer hem efter en stressig och lång dag. Du slår dig ner i en mjuk och bekväm fåtölj med din favorit bok. Du brygger en kopp kaffe eller dricker en kopp av ditt favorit te medans du lutar dig tillbaka i fåtöljen.

Oavsett om du söker en mysig fåtölj att sitta och koppla av i framför tvn i vardagsrummet. Eller om du vill ha en elegant och unik fåtölj. Mer som en inredningsdetalj i ditt hem än en sittplats så finns det en som passar dig. Det går att hitta fåtöljer i alla möjliga utseenden, material, konstruktioner och färger. Vi har även en mängd bäddfåtöljer till dig som behöver en extra gästsäng.

Vad du ska tänka på innan du köper din nya fåtölj

När du börjar leta efter en fåtölj bland alla tusentals modeller som finns på marknaden. Så inser du förmodligen ganska snart att du behöver ge dig lite tid att fundera ut vilka krav du har på möbeln. Det blir mycket lättare att hitta den rätta fåtöljen för dig om du först vet vad du vill ha.

Material och färg

Finns det barn i familjen? Isåfall kanske ett material av läder är något för ditt hem. Eftersom det är lätt att torka av skinn. På det viset slipper du fläckar på fåtöljen som inte går att tvätta bort. Förutom det så håller fåtöljen längre eftersom skinn är slitstarkt.

Imiterat läder eller fuskskinn ser ut som skinn men det är egentligen gjort av ytbehandlat tyg. Fuskskinn är också tåligt material på en möbel och fungerar bra att torka av med en trasa. Det är dock inte lika slitstarkt som riktigt skinn. Men vill du inte av någon anledning köpa riktigt skinn så är imiterat läder ett perfekt alternativ.

Vill du ha en fåtölj i tyg så finns det många utseenden och färger att välja mellan. En vit i tyg ger ett modernt och elegant intryck. Nackdelen med ljusa färger är att de lätt blir smutsiga, så försök hitta en fåtölj med avtagbart tyg så du kan tvätta det.
Fördelen med de ljusare färgerna som beige eller ljusgrå är att det inte ser dammiga ut eller att de blir solblekta om de står i starkt solljus.

Som sagt tidigare, om fåtöljen ska användas i en barnfamilj.
Tänk på att välja ett lite rejälare tyg och helst i en mörkare färg som tillexempel mörkgrå eller mörkblå. Alternativt försöker du hitta en fåtölj där det går att ta av tyget och tvätta det ifall olyckan är framme.

Men du ska såklart, oavsett barn i hemmet eller inte, välja den fåtöljen som du gillar bäst. Välj en som du tror kommer passa ditt hem utifrån det material och den färg du tycker är snyggast och bekvämast.

Bekvämlighet och ergonomi

Vad som är bekvämt är såklart en komplext fråga eftersom vi alla har olika tycke och smak.

Hitta rätt för dig.

Fundera på vad du främst ska använda fåtöljen till.

Det finns en del fåtöljer där man kan fälla ner ryggstödet samtidigt som en fotpall fälls ut “ur” fåtöljen. Dessa modeller omnämns ofta som extra komfortabla.
Det går också bra att köpa en fåtölj utan den inbyggda detaljen. Och sedan köpa till en snygg och passande fotpall till fåtöljen på egen hand. Med hjälp av fotpallen kan du lägga upp benen i en skön och ergonomisk position. Med hjälp av den extra inköpa fotpallen skapar du även en extra sittplats för en vän på tillexempel uppesittarkvällen. Perfekt!

Brukar du sitta länge i fåtöljen, gillar du att läsa böcker? Eller sitter du långa stunder och jobbar med datorn? Då ska du leta efter en fåtölj med armstöd som passar din kroppshöjd när du sitter. Men framförallt en med högre ryggstöd för skapa en mer rak och ergonomiska sittställning för kroppen. Om fåtöljens syfte mer handlar om att fylla ut rummet med fler sittplatser till gäster. Så kan du välja en med lite lägre rygg. Men som ändå har hög komfort såklart.

Inreda hemmet med  fåtöljer

En fåtölj är en perfekt möbel att inreda med eftersom den passar att placera i vilket rum som helst. Oavsett om den används i en mys-hörna i ett tonårsrum eller i hallen för att sätta på sig skorna.
Det finns en fåtölj som fungerar för alla tillfällen.

Det är som exempel riktigt snyggt att inreda vardagsrummet med två fåtöljer och en mindre soffa. Istället för med bara en jätte stor soffa. Det skapar en inbjudande och lyxig känsla i rummet.

Fåtöljer kan vara riktiga blickfångare och utgöra en väldigt stilfull detalj i hemmet. En färgstark fåtölj ger ett kraftfullt intryck i rummet där den är placerad.
Du kan “leka” lite när du inreder med denna möbel. Du kan skapa helt olika utseende med bara en fåtölj. Genom att välja en i samma stil som du redan har på inredningen i hemmet eller våga prova en som bryter av stilen i rummet totalt.

Läs mer